Waarvoor gebruik je een decoupeerzaag?

Een decoupeerzaag is één van de meest veelzijdige zaagmachines. Voor bijna alle zaagklussen kun je deze machine wel gebruiken. Met name voor het zagen van bochten of vormen is de decoupeerzaagmachine uitermate geschikt. Deze zaagmachine is namelijk uitgerust met een flexibel zaagblad, waardoor het zagen in een rechte lijn niet per se nodig is. Daarnaast zijn er diverse decoupeerzaagjes verkrijgbaar, welke van elkaar verschillen op basis van: snelheid, nauwkeurigheid, materiaal en bochten. Bij de materialen kun je denken aan plastic, kunststof, plaatmateriaal en hout. Hieronder zullen we de functies als zowel de voordelen van de decoupeerzaag nader toelichten.

Welke functies heeft een decoupeerzaagmachine?

De voornaamste functie van de decoupeerzaag is het uitzagen van diverse vormen. Zo kun je heel eenvoudig cirkels, driehoeken en andere vormen uitzagen. Daarnaast kun je ook midden in een plaat beginnen met zagen. Hiervoor maak je eerst met een boormachine een gat in de plaat. Vervolgens steek je het zaagblad door het gat heen en begint met zagen. Bij andere zaagmachines is dit niet mogelijk vanwege de vorm en grootte van het zaagblad. Naast het uitzagen van vormen kun je ook gewoon rechte zaagsneden maken. Echter is het dan wel verstandig om hierbij een geleiderail te gebruiken. Dit is een soort van liniaal, welke je bevestigt aan de machine. Hierdoor kun je mooie rechte zaagsneden maken en heb je tevens meer controle gedurende het zagen.

Voordelen

Het is misschien al wel duidelijk maar een decoupeerzaag is ontzettend flexibel in gebruik. Het is wel zo dat de meeste decoupeerzaagmachines zijn uitgerust met een snoer. Dit kan in sommige gevallen voor beperkingen zorgen. Wanneer je bijvoorbeeld buiten zaagwerkzaamheden wilt verrichten dan heb je meestal ook een haspel nodig. Tevens kan het zagen met een gesnoerde machine niet altijd even veilig zijn. Veel klussers kiezen daarom voor een accu decoupeerzaagmachine. Deze machine is uitgerust met een krachtige accu, waardoor een snoer niet meer langer nodig is. Echter zal je de accu wel moeten opladen en kan het handig zijn om over meerdere accu’s te beschikken.