Wasmachine vergelijken: 4 tips

Ben je van plan om een nieuwe wasmachine te kopen? Er zijn ontzettend veel verschillende wasmachines op de markt. Je koopt natuurlijk niet de eerste de beste die je tegenkomt. We helpen je bij de aankoop met onze 5 handige tips.

Tip 1 – energielabel

Een wasmachine gaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Het is dus aan te raden om direct voor een energiezuinige machine te kiezen, omdat je hier vele jaren van profiteert. Met een zuinige wasmachine bespaar je op het gebruik van water en energie. Zuinige wasmachines hebben het energielabel A+++. Veel webshops gebruiken nog een extra onderverdeling met A+++ -10/20/30/40 en -50%. Alle nieuwe wasmachines die op de markt komen moeten minimaal een energielabel met A+ of hoger hebben. De meeste zuinige wasmachines hebben een A+++ -50% label. Dat betekent dat de machine 50% minder energie verbruikt, dan wat er nodig is om 30% zuiniger te wassen dan met een regulier energielabel A. Kijk dus goed naar het energielabel van de machine bij je zoektocht. Vooral oude gebruikte wasmachines kunnen nog een B of een C label hebben.

Wasmachine kopen

Tip 2 – aankoopprijs

De aankoopprijs van de wasmachine is voor iedereen een belangrijke factor. Zo liggen de prijzen tussen de € 300 en € 1500. De prijs is afhankelijk van het merk, het energielabel, het vulgewicht en de opties. Naast de mogelijkheid om een wasmachine te kopen, kan je ook een wasmachine huren. Dan betaal je een klein bedrag per maand om gebruik te maken van de wasmachine. Zo hoef je niet het aankoopbedrag in één keer neer te leggen.

Tip 3 – vulgewicht

Ben je de enige die de wasmachine gaat gebruiken, of ben je thuis met een gezin met drie kinderen? Het vulgewicht geeft aan hoeveel was er in de trommel van de machine past. Wasmachines met een vulgewicht van 7, 8 of 9 kilo komen het meeste voor. Ook zijn er machines met een vulgewicht boven de 10 kilo, wel wordt dan het aanbod dan al wat minder.

Tip 4 – opties

Ook hebben wasmachines vele verschillende opties en programma’s waar je uit kan kiezen. Wil je bijvoorbeeld een anti-kreuk functie? De wastijd zelf kunnen instellen? Of extra wasprogramma’s zoals ECO en wol? Kijk dus goed aan welke wensen jouw ideale wasmachine moet voldoen.