Wat voor soorten kozijnen zijn er voor voordeuren?

Wanneer je denkt aan een nieuwe deur kopen voor je huis is het misschien leuk om te kijken naar een voordeur met kozijn. Je kunt natuurlijk een nieuwe voordeur in het oude kozijn plaatsen, maar een voordeur met een bijpassend kozijn zorgt voor een mooi geheel. Er zijn veel verschillende soorten kozijnen waar je uit kan kiezen, zo heb je een buiten- of binnendeurkozijn, een stompe of opdekdeur, deurkozijnen van aluminium, hout of kunststof, kozijnen met zij- of bovenlicht, en sluit- of hangwerk. Welk kozijn het beste bij jouw huis past, ligt maar net aan jouw smaak, en wat je het liefst wilt hebben.

voordeur met kozijn

Welke materialen kun je kiezen voor een deurkozijn?

Je kan kiezen uit vier verschillende soorten materialen. Als eerste heb je hardhout, dit geeft een warme en natuurlijke uitstraling, maar vraagt wel om veel onderhoud. Als tweede is er kunststof, deze is makkelijk te onderhouden, maar het is lastig om hier bijvoorbeeld een ander kleurtje aan te geven, wat bij hout juist wel weer kan. Als derde is er staal, dit is wat duurder om te nemen, maar het is wel erg sterk en heeft een unieke uitstraling. Als laatste is er aluminium, wat in principe dezelfde punten heeft als kunststof. Het is makkelijk te onderhouden, maar moeilijk om de kleur ervan aan te passen.

Kozijnen met zij- of bovenlicht

Wanneer je wilt dat er meer licht het huis binnenvalt, is het een idee om een kozijn aan te schaffen. Er zijn kozijnen die ramen hebben aan de zijkant van de deur, of juist aan de bovenkant. Hierdoor zal er meer lichtinval zijn in de woning. Het is wel erg belangrijk om rekening te houden met de isolatiewaarde van het glas. In dit kozijn kan zowel een dichte deur of een glasdeur. Ook is het mogelijk om een klepraam te kiezen wanneer het licht boven de deur zit, deze kan dan open worden gedaan om te zorgen voor extra ventilatie.