Zo geniet je van een houtkachel in de zomer

Veel mensen denken dat je alleen tijdens de koudere dagen een vuurtje kunt stoken, maar niets is minder waar. Ook in de zomer kan een houtkachel een echte aanwinst zijn voor jouw huiskamer of tuin. Het geeft niet alleen warmte, maar ook een hele hoop sfeer. Wil jij tijdens de koele zomeravonden ook een vuurtje aansteken? Lees dan dit artikel voor meer informatie voor je een houtkachel aanschaft. 

Capaciteit 

Let er allereerst altijd op wat de capaciteit van de kachel is. Als jij jouw woonkamer, of een andere ruimte in het huis wil verwarmen, dan is het belangrijk dat de kachel voldoende warmte afgeeft. Mensen kiezen vaak onbewust voor een te hoog vermogen, met als risico dat ze de kachel maar kort kunnen laten branden, omdat het anders te warm wordt. Dit resulteert bij houtkachels in slechte verbranding, een hoge uitstoot en zwarte ruiten. Je wil natuurlijk niet dat de temperatuur te hoog oploopt, maar je wil ook niet dat het kil wordt. Vraag dus altijd in bijvoorbeeld een kachelwinkel showroom persoonlijk advies over welke kachel het beste past bij de ruimte waarin jij hem zou willen plaatsen. 

Rookkanaal

Als jij een houtkachel hebt uitgezocht, dan is het ook belangrijk om te weten dat er een rookkanaal aanwezig moet zijn. De rook die vrijkomt tijdens het stoken moet natuurlijk wel ergens heen kunnen. Een goed rookkanaal zorgt ervoor dat de uitstoot op een veilige en snelle manier naar buiten kan. Ook hiervoor is het aangeraden om een specialist in te schakelen, die op de juiste manier het kanaal kan aansluiten op de kachel. Er zijn namelijk wel een aantal regels verbonden aan het plaatsen van rookkanalen. Het is verplicht om ver genoeg van de buren te blijven en ook zijn er speciale regels voor mensen met een balkon. 

Buitenkachel 

Als jij meer iemand bent die liever de hele zomer in de tuin doorbrengt, dan is een houtkachel voor in de tuin helemaal iets voor jou. Met een buitenkachel kun je zelfs nadat de zon onder gaat nog genieten van het buitenleven. Want wat is er nu gezelliger dan samen met vrienden en familie een leuke zomeravond beleven in de tuin? Let bij de koop van een buitenkachel er wel goed op dat de kachel stevig is en tegen verschillende weersomstandigheden bestand is. Je kunt een buitenkachel ook combineren met een grill of pizza-oven, net even iets anders dan barbecueën!