Zo kies je de juiste verf voor jouw muur

Het aanbod in kleuren is enorm. Hoe kies je nou de beste verf voor jouw muur? In dit artikel delen we een aantal tips die je kan gebruiken tijdens je zoektocht naar de perfecte kleur.  

Hoeveelheid licht in de kamer

Allereerst kijk je in de kamer die je gaat verven. Heb je bijvoorbeeld veel of juist weinig daglicht? De hoeveelheid licht heeft effect op de intensiteit van de kleur. Dan kan je vervolgens kijken naar welke kleuren goed passen bij de hoeveelheid daglicht. Bedenk ook wat voor soort sfeer je wil creëren in de kamer. Ga je voor knus en gezellig of juist voor stoer en modern? Dit bepaalt de warmte (of koelte) van de kleur. 

Soort muur

Voordat je verf gaat uitzoeken, moet je eerst kijken welke soort verf geschikt is voor jouw muur. Er zijn verschillende soorten muren, zoals nieuwe muren, bestaande gladde muren en ruwe muren. Als je gaat schilderen moet je dus eerst uitzoeken wat voor soort muur jij hebt. Iedere verfsoort geeft een ander effect op de muur.

Kleurstalen meenemen

Als je verf gaat kopen is het handig om kleurstalen mee te nemen om de juiste kleur te kiezen. Stel: je hebt een meubel dat in die kamer komt te staan, dan kan je die kleur meenemen naar de bouwmarkt. Zo kan je goed zien of de kleuren goed bij elkaar passen. Als je dat weet kan je met een tester op de muur verven. Als het niet de goede kleur is kan je altijd nog andere kleuren proberen totdat je uiteindelijk de goede kleur hebt gevonden.

Afplakken 

Als je de juiste kleur hebt gekozen dan kan je beginnen met verven. Voordat je gaat verven moet je wel de hoeken en zijkanten van het kozijn afplakken. Dit zorgt ervoor dat de randjes niet ook worden meegenomen. Zo behouden de kozijnen van de deur en ramen hun eigen kleur. 

Goed materiaal

Wat heb je allemaal nodig voordat je gaat schilderen? Je hebt kwasten nodig, een verfroller en eventueel een krukje of trap om op te staan. Er zijn veel verschillende soorten kwasten en rollers die je kan gebruiken. Het is ook maar net wat je fijn vindt om te gebruiken. Sommige gebruiken een gebogen kwast zodat je makkelijk in de hoekjes kan. Maar dat hoef je niet per se te gebruiken voor een mooi effect. Als je er niet uit komt met het verven dan kan je altijd nog een schilder inhuren.