Kwaliteit infrarood lampen

Bij infraroodsauna’s is er nogal verschil in de kwaliteit van de lampen. Niet elke infraroodlamp is even goed. Bastu sauna’s maakt gebruik van de infrarood lampen van Philips, omdat zij deze het allerbeste vinden. Maar waarom zijn deze lampen zo goed? En wat is het verschil met een goedkopere variant? 

Warmte van de zon

Een infraroodlamp in een sauna zorgt voor een therapeutische stralingswarmte. Het is zo heilzaam als de zon. De weldadige warmte maakt dat je je optimaal kunt ontspannen. Gebruik je niet de juiste lampen, dan is de werking niet optimaal. Je hebt drie soorten infraroodstraling: IR-A, IR-B en IR-C. IR-A is kortgolvig, wat betekent dat de straling diep je huid in dringt. IR-B geeft middengolfstraling en IR-C langgolvig. Deze laatste maakt dat de omgeving verwarmd wordt. 

De combinatie

De balans tussen IR-A, IR-B en IR-C is belangrijk voor een goede infraroodlamp. Heet het alleen maar IR-A, dan raakt je lijf oververhit. Heb je lampen met alleen IR-C dan wordt de omgeving lekker warm, maar daar heb je verder niet zo veel aan. De Philips lampen die Bastu gebruikt in de sauna’s hebben die juiste combinatie. De combinatie maakt dat de lampen de weldadige werking van de zon evenaren. Wat een infraroodlamp niet gemeen heeft met de zon, is het bieden van Uv-straling. Van een infraroodlamp kun je dus niet verbranden. 

Goedkoop – duurkoop

Een ander misverstand over infraroodlampen is dat het zeker niet vergelijkbaar is met magnetronstraling. Een goede infraroodlamp doet wat hij moet doen: zorgen dat je lijf in de sauna op de juiste manier wordt verwarmd, magnetronstraling is van een andere orde. De verleiding is er wellicht om goedkope infraroodlampen aan te schaffen. Deze gaan vaak minder lang mee. Dat maakt dat een goedkope lamp uiteindelijk duurkoop is. Het kan ook zijn dat goedkope infraroodlampen niet de juiste dieptestraling hebben voor comfortabel gebruik. Kies daarom altijd voor een duurzame lamp.

Medisch gebruik

Philips heeft ook lampen die alleen geschikt zijn voor medisch gebruik. Het gaat dan om de lampen die alleen IR-A straling geven. Deze lampen geven straling die diep in je huid dringt, zo’n 5 mm. Het is belangrijk dat je deze lampen alleen gebruikt met de juiste instructie. Een sauna is gemiddeld genomen niet per se voor medisch gebruik. Het is een ruimte waar je ontspant en waar je in kunt genieten van de rust. Overigens is het wel zo dat de straling van de infraroodsauna helend werkt voor mensen met spier- en gewrichtsklachten. En dat maakt dat een sauna met infraroodlampen een meerwaarde heeft.