5 kenmerken van een botanisch interieur 

1 Veel planten  

Letterlijk betekent botanisch in het Latijn ‘plantkundig’ en het is dus niet zo gek dat er in een interieur met deze naam veel planten aanwezig zijn. En je hoeft niet eens per se groene vingers te hebben om je huis groen te maken en te houden. In elk groot tuincentra verkopen ze tegenwoordig een breed scala aan plastic planten die niet van echt te onderscheiden zijn, maar die je dus geen water hoeft te geven. Kenmerkend voor de botanische woonstijl is dat er in elke hoek van het huis wel een plant of iets dergelijks aanwezig is en dat je dus eigenlijk buiten naar binnen haalt.  

2 Zichtbare natuurlijke materialen 

In veel andere woonstijlen zijn materialen als hout en bamboe verwerkt tot een afgemaakt meubel waar je het materiaal niet meer echt in terug ziet. Dat is niet zo in een botanisch interieur. Vaak zie je stoelen van rotan, een kast van bamboe of een afgezaagde boomstam als bijzettafel. Dat zijn mooie eyecatchers en ze geven het huis juist die sfeer die een botanisch interieur uit wil stralen. Ook de knoppen voor lade van de kastjes, deurgrepen in elke stijl, rvs deurknoppen van deurgrepenwinkel.nl kun je allemaal apart bestellen om de stijl van je huis compleet te maken. 

3 Een behang of verfje met natuurlijke tinten 

In een botanisch interieur wil je graag dat de muren opgaan in het interieur of dat ze vrij neutraal zijn. Daarom zie je vaak dat de muren in deze soort interieur geschilderd zijn in een onopvallende kleur als wit, een lichte grijstint, een aardetint of een zacht soort groen. De andere optie is behang. Daar heb je wat meer mogelijkheden mee, zo kun je naast de gebruikelijke kleuren ook een bloemenbehang of iets anders fleurigs nemen.  

4 Zachte warme verlichting 

Wat je logischerwijs niet wilt is dat je kamer vol met planten vol onder het witte licht van zo’n oude tl-buis staan. Ten eerste is het niet zo gezellig en ten tweede hebben je planten helemaal niks aan dat licht. Het is dus een betere keuze om voor wat zachter en warmer licht te gaan zodat de kamer sfeervoller wordt en de planten minder fel licht te verduren krijgen. 

5 Accessoires met natuurlijke invloeden 

De finishing touches zijn natuurlijk de accessoires. Die maken de kamer compleet en ook een stuk gezelliger. Een bank zonder leuke kussens of een kast waar geen zwaaiende gelukskat in staat is natuurlijk helemaal niet gezellig. In deze woonstijl zie je vaak dat de kussens en een dekentje op de bank een bloemenpatroon hebben, mooie natuur posters of schilderijen en allerlei andere groene invloeden waar je lekker mee kunt variëren.