Alles over gevelreiniging

Het uiterlijk van een huis of pand wordt mede gevormd door de gevel. Deze vorm van onderhoud is van belang om toekomstige schade te voorkomen. Het reinigen van gevels wordt in Nederland steeds vaker uitgevoerd. Een negatief beeld wordt snel gecreëerd wanneer de gevel er vies en grauw uitziet. Een negatieve beeldvorming is niet handig, want je wilt immers een goede uitstraling creëren. Gevelreiniging verbetert niet alleen de uitstraling, maar draagt ook bij aan een langere levensduur van het pand of de woning. Verschillende factoren hebben een negatieve invloed op de wanden van een pand. Gevelreiniging wordt uitgevoerd bij graffiti, organische en atmosferische vervuiling, natuurlijk vuil en menselijke vervuiling. Regen, wind en uitlaatgassen zijn veel voorkomende oorzaken van vervuiling. 

Verschillende soorten vuil

Gevelreiniging wordt ingezet bij verschillende soorten vervuiling. Veel voorkomende oorzaken van vuil zijn schimmel- en zoutuitslag van metselwerk. Het vuil om de gevel te reinigen wordt ingedeeld in lichte, matige en zware vervuiling. Mos, klimop en algen zijn vormen van lichte vervuiling. Bij lichte vervuiling wordt aangeraden gebruik te maken van stoomcleanen. Roetaanslag en verfresten hebben een matige vorm van vervuiling. Stoomcleanen en gebruik maken van chemische reinigingsmiddelen zijn behandelingsopties bij matige vervuiling. Graffiti of zware roetaanslag valt onder zware vervuiling. Stoomcleanen en chemische reddingsmiddelen werken niet bij dit soort vuil. Zandstralen is een verstandige methode om zware vervuiling te reinigen. Kwetsbare ondergronden kunnen ook gestraald worden, dit is mogelijk omdat de druk niet al te hoog is.

Vormen van gevelreiniging

Bij lichte vervuiling wordt er gebruik gemaakt van gevelreiniging met stoom. Hierbij wordt er water verhit tot ongeveer 150 graden en vervolgens met grote druk tegen de gevel gespoten. Bij een matige vorm van vervuiling wordt de gevel chemisch gereinigd. Op de vervuilde gevel wordt een chemisch reinigingsmiddel aangebracht. Het vuil wordt opgelost door het chemische middel. Met water wordt het reinigingsmiddel en het opgeloste vuil afgespoeld. Het afvalwater wordt opgevangen en gerecycled. Zware vervuiling wordt gereinigd met een agressieve vorm van gevelreiniging, namelijk zandstralen. Straalmiddel en water worden met elkaar vermengd en vervolgens tegen de gevel aangespoten onder hoge druk. 

Producten voor zelfreiniging

Gevelreiniging wordt door veel mensen ook zelf gedaan. Vuil kan alleen gereinigd worden wanneer de gevel nog niet heel erg vies is. Lichte vervuiling is makkelijk te ontdoen door het wegschrapen ervan of het gebruik maken van een verwijdering product. Een hogedrukreiniger is ook een oplossing als het gaat om het verwijderen van lichte vervuiling bij gevelreiniging. De beschermlaag op de muur kan hierdoor wel snel beschadigen waardoor er schade kan ontstaan, ook op de langere termijn. Wanneer er op de gevel nog steeds vuil of aanslag zit, kan er ook gebruik worden gemaakt van een harde borstel. Een staalborstel is niet geschikt hiervoor, want de gevel beschadigd daardoor gemakkelijk. Is de gevel nog steeds vies nadat al deze gevelreiniging methodes zijn geprobeerd, is het inschakelen van een specialistisch bedrijf de laatste en misschien wel de beste oplossing.
Reinigingskenners is dé specialist op het gebied van gevelreiniging!