Slaap als een roos tijdens je zwangerschap

Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid. Tijdens je slaap laadt je lichaam als het ware op voor de volgende dag. Hoe beter de kwaliteit van je slaap, hoe meer energie je de volgende dag hebt! Ben je zwanger? Dan is een kwalitatieve nachtrust vanzelfsprekend nóg belangrijker: je rust immers voor twee. Daarnaast komen er bij de zwangerschap vaak allerlei vervelende lichaamskwaaltjes kijken. Zo kun je last hebben van rugpijn, vocht vasthouden en brandend maagzuur. De manier waarop je slaapt heeft meer invloed op deze klachten dan je wellicht denkt. Hoe kun je deze ongemakken verminderen? En hoe geef je je lichaam de rust die het nodig heeft?

Voorkom fysiek ongemak


Als je het gevoel hebt dat je niet alles uit je nachtrust haalt, kan het een goed idee zijn om een zwangerschapskussen aan te schaffen. Een zwangerschapskussen is een kussen dat jouw lichaam ondersteunt bij het slapen. Zo kun je zo comfortabel mogelijk liggen, in een houding jij prettig vindt. Doordat je lichaam met behulp van het kussen een natuurlijkere houding aan kan nemen, hebben je longen meer ademruimte. Heel belangrijk, want een gezonde ademhaling ’s nachts helpt om je de volgende dag écht uitgerust te laten voelen. Door te slapen met een lichaamskussen kun je tevens fysieke ongemakken als rugpijn en brandend maagzuur voorkomen. Het kussen zorgt er namelijk voor dat je stabiel ligt en het geeft je de mogelijkheid om je hoofd bijvoorbeeld iets omhoog te leggen, waardoor je minder last krijgt van oprispingen. Hetzelfde kun je doen met je voeten of handen als je veel vocht vasthoudt tijdens je zwangerschap. Zo kun jij je volledig ontspannen en weet je zeker dat je de volgende morgen heerlijk uitgerust wakker wordt!

Welk kussen heb ik nodig?


Er bestaan verschillende typen zwangerschapskussens. Het meest bekende type kussen is het hoefijzerkussen. Dit kussen heeft, zoals de naam al doet vermoeden, de vorm van een hoefijzer. Hierdoor biedt een hoefijzerkussen op drie plekken ondersteuning: zowel bij het hoofd als aan beide weerszijden van het lichaam. Het kussen past zich van nature aan jouw lichaam aan en kan worden omgevormd zodat het bij jouw slaaphouding past. Slaap je graag in de zijhouding? Dan is een zijslaapkussen ook een goede optie. Dit kussen heeft de vorm van het getal zeven en ondersteunt je lichaam bij het hoofdeinde en aan de zijde waarop je ligt. Ook na de zwangerschap kun je deze kussens uiteraard nog gebruiken: met name tijdens de herstelperiode biedt zo’n kussen extra ondersteuning. Je kunt het daarnaast ook nog als voedingskussen gebruiken, zodat zowel jij als je baby optimaal comfort ervaren.