Alles wat je moet weten over plat dak isolatie

Het isoleren van je plat dak brengt een groot aantal interessante voordelen met zich mee. Afhankelijk van de manier waarop je het isoleren gaat uitvoeren zal je namelijk kunnen vaststellen dat je dak aanzienlijk beter zal worden beschermd tegen allerhande invloeden. Bovendien spreekt het voor zich dat het gebruik van dakisolatie ook als gevolg zal hebben dat de hoeveelheid aan warmteverlies in huis kan worden ingeperkt. Deze twee voordelen zijn voor heel wat mensen meer dan voldoende om ervoor te kiezen om hun plat dak te gaan isoleren. Wil jij hier graag meer over te weten komen? Lees dan snel verder en ontdek alles wat je altijd al hebt willen weten over plat dak isolatie!

De voor- en nadelen van een warm plat dak

Wanneer je plat dak isolatie gaat toepassen zal je kunnen vaststellen dat je meteen zal kunnen rekenen op menig aantal interessante voordelen. Allereerst is het zo dat je bij deze vorm van dakisolatie kan rekenen op een prima bescherming van je dak. Deze extra bescherming zorgt ervoor dat je dak niet direct zal worden blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen. Dat is belangrijk, want het kan over de middellange tot lange termijn een belangrijk voordeel met zich meebrengen voor wat de levensduur van je dak betreft. Daarnaast zal je ook kunnen vaststellen dat je bij het realiseren van een warm plat dak kan rekenen op een uitmuntende isolerende werking. Het warmteverlies wordt in dit geval dan ook zeer goed tegengehouden waardoor je een mooie meerwaarde zal kunnen realiseren op je energiefactuur. 

Het laatste voordeel dat is toe te schrijven aan het realiseren van een warm plat dak is terug te vinden in het feit dat ook de hoeken op optimale wijze kunnen worden geïsoleerd. Al deze verschillende voordelen maken in de praktijk dat heel wat mensen haast blind kiezen voor dit type van plat dak isolatie. Dit gezegd hebbende zal je ook rekening moeten houden met enkele nadelen waarmee je kan worden geconfronteerd. Denk hierbij aan: 

  • Een warm plat dak realiseren is behoorlijk arbeidsintensief; 
  • Je kan deze vorm van isoleren uiteraard alleen doen bij mooi weer; 
  • Er is altijd sprake van een risico op beschadiging van de dakbedekking;

Ben jij van plan om jouw plat dak op deze manier te gaan isoleren? Zorg er dan dus sowieso voor dat je, je goed bewust bent van alle voor- en nadelen die eraan verbonden zijn. 

De voor- en nadelen van een koud plat dak 

De tweede mogelijkheid waarover je beschikt voor wat het toepassen van plat dak isolatie betreft heeft te maken met de realisatie van een zogenaamd koud plat dak. Er kan worden vastgesteld dat men in de praktijk voor deze oplossing kiest wanneer het realiseren van een warm plat dak niet tot de mogelijkheden behoort. Voor een koud plat dak geldt dat ze realiseren immers aanzienlijk voordeliger is. Ondanks het feit dat je in dit geval niet kan rekenen op dezelfde voordelen als bij een warm plat dak het geval is spreekt het voor zich dat deze optie toch nog altijd veel beter is dan het volledig niet isoleren van je dak. Op z’n minst kan ze er namelijk voor zorgen dat de kostprijs van je energiefactuur binnen de perken kan worden gehouden. Zo kan je al snel rekenen op een extra interessant rendement.

Ga voor betaalbaar isoleren naar isolatienoord.nl!