Bedrijf vanuit huis? Dit is wat je moet weten over bedrijfsafval!

Heb je je eigen onderneming en houd je kantoor aan huis? Dan is het zeker ook belangrijk om te weten hoe je met bedrijfsafval moet omspringen. Je kunt in ieder geval werken met de juiste restafval container van MilieuServiceNederland. Zo kan je in ieder geval de juiste manier van afval verwerken verzorgen. Mocht je je nog afvragen wat die juiste manier dan is, dan kan de volgende informatie je daar in ieder geval bij helpen.

Afval van het bedrijf of het huishouden?

De eerste vraag die je altijd moet stellen is of afval in huis daadwerkelijk huishoudelijk is, of dat het om bedrijfsafval gaat. Al het afval dat je tijdens je werkzaamheden aan huis produceert kan je als bedrijfsafval zien. Dat betekent dus ook dat je dit allemaal volgens de wet moet verwerken. Let wel op, want wanneer je zowel met het bedrijf als in het huishouden weinig afval produceert, dan zijn er wel mogelijkheden om dit samen af te voeren. Dat maakt het wat gemakkelijker.

Verantwoordelijkheid van de ondernemer

Omdat je als ondernemer afval produceert, ben je daar zelf ook de verantwoordelijkheid voor. Het is belangrijk dat je het bedrijfsafval op de juiste manier verwerkt. Het is dus ook zaak om dan eerst uit te zoeken welk afval naar welke plek moet. Veel soorten afval worden gewoon opgehaald door de gemeente. Voor enkele zaken zal je naar de milieustraat moeten. Dit hoeft geen groot probleem te zijn. Bekijk even bij de gemeente wat precies nodig is in jouw situatie. Zo maak je het gemakkelijk voor alle partijen. Bij het produceren van een grotere hoeveelheid bedrijfsafval is het vaak nodig om een erkende afvalinzamelaar in te schakelen. Zo kun je voor elke afvalstroom die je bedrijf produceert een aparte container huren. Denk bijvoorbeeld aan een PMD container voor PMD afval, een restafvalcontainer voor restafval en noem zo maar op.

Hulp van de gemeente krijgen

Het is fijn om hulp van de gemeente te krijgen bij het verwerken van het bedrijfsafval. Dat is vooral het geval wanneer je veel afval produceert. Je wilt dan niet steeds zelf naar de milieustraat moeten gaan. Het is dan fijner om een gemeente of een erkende afvalverwerker erbij te kunnen halen. Dit hoeft ook niet veel te kosten. Zeker niet wanneer je veel te bieden hebt. Je krijgt wel met het maandelijkse bedrag aan reinigingsrecht te maken. Hoeveel dit is, kan per gemeente enigszins verschillen.