Hoe lang gaat een waterontharder mee?

Waterontharder eenvoudig te plaatsen in huis

Heeft u in uw woning hard water en kalkaanslag? Of gaat u verhuizen naar een nieuwe/andere woning in een gebied met hard water? Dan kunt u overwegen om een waterontharder aan te schaffen. Maar voor u dat doet, wilt u wellicht weten wat de ervaringen zijn met een waterontharder. Hieronder leest u meer over de ervaringen van gebruikers van een waterontharder. Welk antwoord geven zij op de vraag hoe lang een waterontharder meegaat?

Levensduur van een waterontharder

Uit diverse ervaringen blijkt dat een waterontharder over het algemeen – met goed onderhoud – minimaal 15 jaar meegaat. En als juist onderhoud gepleegd wordt, kan dat zelfs 20 tot 25 jaar zijn. Het onderhoud is nodig om te voorkomen dat de ionenwisselaar minder goed gaat werken en dat de onthardingscapaciteit afneemt. Ook kan de besturingsklep van de ontharder minder goed gaan functioneren waardoor de werking afneemt.

Periodiek schoonmaken

Door periodiek de waterontharder te reinigen met een harscleaner verlengt u de levensduur van de aanwezige harsbolletjes. Er zijn overigens meer onderdelen die kunnen slijten. Heeft de ontharder elektrische kleppen? Die hebben vaak wat meer onderhoud nodig. Elektrische kleppen werken anders en kunnen sneller slijten. Het is daarom altijd aan te raden om een onderhoudsbeurt te laten plaatsvinden of om de gehele waterontharder te laten vervangen.

Hoe de levensduur verlengen?

Om de levensduur van de waterontharder te verlengen is regelmatig een onderhoudsbeurt wel bevorderlijk. Een belangrijk onderdeel is de ionenwisselaar, het hart van de waterontharder die zorgt dat er uitsluitend zacht water overblijft. Tijdig het regeneratiezout bijvullen is van belang om de werking van de ontharder te garanderen. Want zonder zout verliest de hars zijn werking. Daarnaast is het van belang om de harskorrels periodiek extra te reinigen om het apparaat langer te laten mee gaan. Overigens geldt dat hoe meer u leest over ervaringen met een waterontharder, hoe beter u uw besluit kunt nemen of u er één wil kopen. Meer blogs lezen over het onderwerp wonen? Je leest ze hier.