Is een elektrische vloerverwarming makkelijk zelf te leggen?

De één besteedt het misschien veel liever uit aan een professional, maar de ander wil misschien wel een poging wagen. Wat je ook doet, als je voor vloerverwarming zou kiezen, dan kun je bijvoorbeeld voor elektrische vloerverwarming kiezen. Dit heeft flink wat voordelen, maar een daarvan heeft te maken met het feit dat dit relatief makkelijk te leggen is. Als je dus overweegt om voor vloerverwarming te gaan en deze zelf te willen leggen, dan is elektrische vloerverwarming wellicht wel eens een heel goed idee.

Hoe ziet een elektrische vloerverwarming eruit?

Als je aan vloerverwarming denkt, dan kan het zijn dat je moet denken aan allemaal kleine leidinkjes en een wirwar van technologie onder je vloer. Dit is bij een elektrische vloerverwarming vaak een heel stuk makkelijker. Hoewel het nog steeds om kleine leidinkjes gaat, hoef je deze niet allemaal zelf onder je vloer vorm te geven. Je krijgt namelijk vaak een rol geleverd die je simpelweg kunt uitrollen. Denk bijvoorbeeld aan een rol tapijt. Dit maakt het daarom erg makkelijk om zelf te leggen, want er hoeven dus eigenlijk geen hele lastig zaken gedaan te worden.

Waar leg je de vloerverwarming?

Hier kun je grofweg uit twee verschillende opties kiezen. Of je legt de elektrische vloerverwarming relatief diep in je vloer of je legt hem juist helemaal bovenin je vloer. Beide opties hebben voor- en nadelen. Zo is de tijd die je vloer nodig heeft om op te warmen vrij lang als je de vloerverwarming diep in je vloer gaat leggen. De laag daarboven wordt echter wel langzaam opgewarmd en wordt dus een warmtebuffer. Als je er juist voor kiest om de vloerverwarming hoog in je vloer te leggen, dan is de opwarmtijd juist erg kort. Je hebt dan echter niet zoveel voordeel meer van een nachttarief.

Zelf je vloerverwarming plaatsen?

Dan is het dus zeker aan te raden om voor een elektrische vloerverwarming te kiezen. Je kunt natuurlijk ook andere soorten vloerverwarming zelf proberen te plaatsen, maar dat is wel echt een stuk lastiger dan deze variant. Hierbij zou je het prima kunnen leggen als je een klein beetje handig bent en je er even de tijd voor wil nemen. Mocht dit voor jou het geval zijn, dan rest je niets anders dan het bestellen van je elektrische vloerverwarming en deze vervolgens lekker leggen.

Misschien toch uitbesteden aan een professional?

Je kunt je natuurlijk ook afvragen of je die moeite wel wil gaan doen. Misschien ben je toch niet helemaal zeker van je zaak en vraag je je wel af of het nou echt een goed idee is om zelf een vloerverwarming te gaan leggen. Als dit het geval is, kan het slim zijn om toch contact op te nemen met een professional. Uiteindelijk wil je natuurlijk gewoon dat je elektrische vloerverwarming goed gelegd is en dat je er optimaal van kunt genieten. Hier verzeker je jezelf van als je het zou uitbesteden aan iemand die dit dag in dag uit doet.