Huis verkopen met een makelaar vs zelf verkopen

Als je gaat verhuizen is het natuurlijk zaak dat je woning wordt verkocht. Maar, gebruik je hiervoor een makelaar of ga je zelf aan de slag om je woning te verkopen? In dit artikel zetten we alle voordelen en nadelen op een rij.

Wanneer je jouw woning gaat verkopen wil je dit natuurlijk onder de gunstigste voorwaarden en voor de beste prijs. Als je zelf aan de slag gaat om je woning te verkopen is het wellicht lastig inschatten welke vraagprijs je moet hanteren, en hoe je jouw woning het beste kunt presenteren. Mocht je zelf aan de slag gaan om je woning te verkopen is het toch altijd verstandig om deze alvorens je aan de slag gaat te laten taxeren. Dan weet je de exacte waarde van je woning en weet je gelijk in welke prijscategorie je moet gaan zitten.

Naast de juiste vraagprijs is het zaak om je woning zo goed mogelijk te presenteren. Denk hierbij aan foto’s, een vermelding op bijvoorbeeld Funda maar ook promotie op social mediakanalen.

Als je dit vergelijkt met een makelaar ben je hiermee wellicht beter af. Een makelaar kan gemakkelijk de waarde van je woning inschatten en weet welke vraagprijs te hanteren. Daarnaast werken zij nauw samen met goede fotografen en weten wij precies hoe ze je woning het beste kunnen presenteren. Dat is immers hun werk waar zij vaak al vele jaren ervaring in hebben.

De kans op een verkeerde vraagprijs, presentatie of zelfs langdurig verkooptraject is dan ook veel groter wanneer je besluit om zelf je woning te verkopen. Vandaar wat wij je toch willen aanraden gebruik te maken van een verkoop makelaar. Zeker met de status van de huidige woningmarkt.


Waar moet ik dan op letten bij het kiezen van een makelaar?

Ten eerste is het belangrijk te zoeken naar een makelaar uit jouw regio. Als je bijvoorbeeld in Nijmegen woont kun je gemakkelijk opzoek naar een makelaar uit je regio door online te zoeken naar bijvoorbeeld Makelaar Nijmegen of Aankoop Makelaar Nijmegen. Dan krijg je een gemakkelijke en overzichtelijke lijst van makelaars uit jouw regio.

Ik wil toch zelf mijn woning verkopen, wat is echt belangrijk?
Als je toch zelf je woning wilt gaan verkopen raden wij je aan om op het volgende te letten:
– Zorg voor professionele foto’s.
– Zorg voor een opgeruimd huis en zorg voor grote open ruimtes.
– Verwijder eventuele persoonlijke spullen welke je liever niet online hebt staan.
– Zorg voor een accurate waarde inschatting van je woning.
– Zorg voor een vermelding op websites zoals Funda.
– Zorg voor promotie op bijvoorbeeld social media kanalen.

Daarnaast kun je altijd een goede vraagprijs controleren door op bijvoorbeeld Funda te zoeken naar soort gelijke woningen in de wijk die eerder zijn verkocht. Kijk naar de verkoopprijs van die woning en naar de status van die woning. Komt het overeen met jouw eigen woning dan kun je voorzichtig aannemen dat een prijs in die klasse in de buurt zal komen van een juiste vraagprijs voor je eigen woning.

Veel succes met de verkoop van je woning!