Leidinglekkages opsporen? Zo doet u dat!

Waterleidingen worden tegenwoordig vaak gemaakt van verschillende soorten metalen. Aangezien metaal een stevig materiaal is, denkt u waarschijnlijk dat er niets kan gebeuren met uw waterleiding. Dit is echter een misvattingen. Waterleidingen die al betrekkelijk oud zijn, kunnen namelijk gaan slijten. In een versleten waterleiding kunnen na verloop van tijd scheurtjes ontstaan, wat een lekkage tot gevolg kan hebben. Daarbij komt dat vorst ook een veelvoorkomende oorzaak is van een leidinglekkage. Indien er een lek in uw waterleiding zit, denkt u mogelijk dat er een plas water zichtbaar is. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Er kan namelijk ook sprake zijn van een onzichtbare lekkage. Wij vertellen u hieronder hoe u deze lekkages opspoort.

Zo herkent u een leidinglekkage

We gaven hierboven al kort aan dat een leidinglekkage vaak herkend wordt aan een plas water op de grond. Het water stroomt in dat geval waarschijnlijk met hoge snelheid uit een leiding, waardoor er een plas ontstaat. Dit kan behoorlijk wat schade veroorzaken. U kunt een leidinglekkage echter ook ontdekken aan een verlaagde waterdruk. Stroomt het water ineens aanzienlijk minder hard uit uw kraan? Ga dan op zoek naar de oorzaak. De kans is groot dat u uitkomt bij één van de leidingen.

Speur naar vochtplekken

Indien het een onzichtbare leidinglekkage betreft, is het niet makkelijk om de bron op te sporen. In dat geval is er namelijk geen plas water zichtbaar. U kunt leidinglekkages echter ook opsporen door op zoek te gaan naar vochtplekken. Deze plekken kunnen zowel op uw muur als plafond opduiken. Indien de plek steeds groter wordt, zit de bron van het lek waarschijnlijk ergens achter deze plek. Zit de vochtplek op een buitenmuur? Dan kan deze ook ontstaan als gevolg van weersinvloeden van buitenaf. Vochtplekken kunnen u dus misleiden wanneer u op zoek bent naar een leidinglekkage. Begin daarom ook nooit met openbreken voordat u zeker weet waar de bron van het lek zit.

Lekkages opsporen met lekdetectie

Lukt het u maar niet om de bron van een leidinglekkage op te sporen? Dan doet u er goed aan een professional in te schakelen. In dat geval is de bron van het lek namelijk binnen de kortste keren boven water. Voor leidinglekkages opsporen maakt hij namelijk gebruik van speciale apparatuur. We noemen dit ook wel lekdetectie. Met behulp van een warmtebeeldcamera inspecteert hij het leidingwerk in een vloer of muur. Indien de camera een afwijking vertoont, duidt dit vaak op een lekkage. Met deze apparatuur kan een loodgieter de bron van een lek tot op de millimeter nauwkeurig opsporen. Hierdoor hoeft u slechts een klein deel van uw muur of plafond open te breken. Door een professional in te schakelen blijft de schade dus beperkt.