Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur bestaat uit twee delen: de buiten- en de binnenmuur. De ruimte tussen de beide muren is de spouw. Oorspronkelijk werd een spouwmuur gebruikt om vochtdoorslag van buiten naar binnen te voorkomen. Vanaf het begin van de twintigste eeuw werden spouwmuren gebruikt, en vanaf 1960 werden ze verplicht in Nederland, om problemen met vocht te voorkomen. Ook zonder extra spouwmuurisolatie heeft een spouwmuur een isolerende functie, maar die is veel minder dan met een geïsoleerde spouwmuur.

SpouwmurenHoe werkt spouwmuurisolatie?

Eerst worden kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord. Vervolgens wordt er via deze weg isolatiemateriaal in de spouw geblazen of gespoten. Dit gebeurt altijd van beneden naar boven. Omdat er slechts enkele gaatjes geboord moeten worden, is het een kleine ingreep die niet veel tijd kost.

Er kunnen verschillende materialen worden gebruikt voor het isoleren van een spouwmuur. Al deze materiaalsoorten zorgen voor goede warmte isolatie, maar iedere soort heeft ook andere extra voordelen. Isolatiekorrels zijn gemaakt van piepschuim en zijn het populairst. Steenwol is buiten warmte isolerend ook geluidsisolerend. Glaswol daarentegen is minder geluidsisolerend, maar vochtbestendiger dan steenwol. Met PUR schuim worden muren niet extra belast doordat het een open structuur is, maar het is wel heel vochtwerend en heeft de hoogste isolatiewaarde van alle voorgaande materialen.

Besparen-met-spouwmuurisolatieWat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

-Het is slechts een kleine ingreep: er worden enkel kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord om het isolatiemateriaal in te spuiten of blazen.

-Er is geen verandering in aanzicht: doordat met slechts een aantal kleine gaatjes gewerkt wordt is het mogelijk om de gaatjes netjes weg te werken en blijft het uitzicht van de gevel precies gelijk.

-Energiezuiniger maken van de woning: door het isoleren van de spouwmuur wordt de warmte beter binnen gehouden bij koude, en beter buiten gehouden bij warmte, wat zorgt voor een besparing op je energierekening en het draagt bij tot een beter milieu.

-Komaf maken met tocht/kou/warmte/schimmel: door een niet-geïsoleerde spouwmuur heb je soms last van naden en kieren waar tocht door kan. Dit zorgt er voor dat het moeilijker is om je woning in de winter te verwarmen. In de zomer daarentegen, zorgt dit er voor dat de woning sneller warm wordt. Verder ontstaat er makkelijker schimmel bij een niet-geïsoleerde spouwmuur, omdat de muren koud zijn en een hoog vochtgehalte hebben. Door spouwmuurisolatie worden al deze problemen opgelost.

Hoe snel kan spouwmuurisolatie geplaatst worden?

Een gespecialiseerd isolatiebedrijf kan je spouwmuur isoleren in één dag. Het is belangrijk om dit door een goede firma te laten doen, zodat het veilig en netjes gebeurt. Door verkeerde toepassing kunnen de gebruikte isolatiematerialen immers schadelijk zijn voor de gezondheid.