Huis ontruimen: alles wat je moet weten

Het snel moeten ontruimen van een huis is vaak een emotionele gebeurtenis. Dit kan nodig zijn na een faillissement, echtscheiding of het overleden. Dat is voor niemand een leuke tijd, daarom kan het ontruimen van een woning maar beter zo efficiënt en snel mogelijk gebeuren. Als je alles te weten wilt komen over het ontruimen van een huis ben je met dit artikel aan het juiste adres.

Kan ik zelf het huis ontruimen of moet ik dit laten doen?

Zelf de woning ontruimen is natuurlijk mogelijk, maar kan ervoor zorgen dat er allerlei herinneringen naar boven komen. Omdat het al een moeilijke tijd is raden wij aan om dit door een bedrijf te laten doen. Er zijn bedrijven die hier in gespecialiseerd zijn, dus zij zullen niet zomaar iets van grote (emotionele) waarde weggooien. Je moet je touwtjes uit handen geven, maar omdat ze snel en efficiënt werken is dit het meer dan waard. Als er met een strakke deadline moet worden gewerkt is dit voor zo’n bedrijf ook geen enkel probleem, omdat ze dit vaak in één dag kunnen doen.

Het fijnste van een bedrijf inhuren is dat je verder nergens aan hoeft te denken. Het bedrijf zal alles regelen, sommige bedrijven regelen zelfs de opslag van inboedel mocht dat nodig zijn. Zo kun je je energie steken in zaken die op dat moment belangrijker zijn.

Moet ik de woning ook schoonmaken bij een ontruiming?

Hoe schoon je de woning moet achterlaten, ligt vaak aan de eisen van de huisbaas of woonvereniging. Vaak wordt wel geëist dat de woning zo schoon mogelijk is en moet je soms ook tapijt verwijderen. Dit kun je zelf doen, maar vaak is het een beter idee om dit uit te besteden. Een bedrijf dat de woningontruiming doet kan er ook voor zorgen dat alles aan de strenge eisen van het (huur)contract voldoet. Zo weet je zeker dat je de borg terugkrijgt, of dat het huis makkelijker te verkopen is.

Wat doe ik met de inboedel na een woningontruiming?

Tijdens de emotionele periode na bijvoorbeeld een faillissement, scheiding of overlijden wil je niet meteen denken aan alle spullen die je hebt. Een goede oplossing is om de inboedel dan tijdelijk op te slaan, zo kun je er later nog naar kijken. Als je er direct vanaf wilt is het ook mogelijk om de gehele inboedel te laten opkopen. Zo ben je er in één keer van af. Sommige ontruimingsbedrijven bieden dit ook aan, dan gaan de opkoopkosten van de ontruimingskosten af.